Samenwonen

samenwonen

U moet twee dingen weten als u gaat samenwonen

1. Er is niets wettelijk (automatisch) geregeld, zoals bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Wilt u toch bepaalde zaken met en voor elkaar

regelen, dan moet u hiervoor zelf de stappen ondernemen. Veel afspraken kunt u laten vastleggen in een samenlevingscontract. U kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de gezamenlijke kinderen, bezittingen en de woning voor het geval een van u overlijdt of als u uit elkaar gaat. Wilt u ook nog elkaars erfgenaam worden, dan kunt u dat alleen regelen per testament.

2. Er kunnen gevolgen zijn voor uw inkomen als u AOW of bijstand krijgt. Voor veel andere uitkeringen maakt het niet uit of u samenwoont. Partneralimentatie ontvangt u enkel wanneer dat in een samenlevingscontract is vastgelegd. Ontvangt u alimentatie van uw ex. partner en gaat u samenwonen met een nieuwe partner "als waren u gehuwd", dan heeft u geen recht meer op partneralimentatie. De verplichting om kinderalimentatie te betalen blijft gewoon bestaan. Wanneer u ongehuwd samenwoont en u allebei op hetzelfde adres bij de gemeente staat ingeschreven, dan bent u fiscale partners als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Fiscaal partnerschap kan voordelig zijn, met name als één van u tweeën geen of weinig inkomen heeft.

Wel of geen samenlevingscontract?

Als u gaat samenwonen, wilt u misschien een aantal dingen met en voor elkaar regelen. U kunt samen afspraken maken en deze op papier zetten. Er is dan duidelijkheid over ieders rechten en plichten. Zo'n samenlevingscontract kunt u zelf opstellen of het door De Voordeel Notaris laten doen.

Heeft u een koopwoning of heeft u samen kinderen of wilt u kinderen, dan is een samenlevingscontract aan te raden. U beslist zelf wat erin komt te staan.
Bijvoorbeeld hoe u de woonlasten en kosten voor levensonderhoud verdeelt. Maar ook wat er gebeurt met de spullen die u samen hebt gekocht, als u uit elkaar gaat of een van u komt te overlijden. Ook kunt u afspreken wie er in de woning mag blijven wonen wanneer u uit elkaar gaat.

 

 

Bel voor meer informatie met: 075-6125520 of vul het onderstaande formulier in.


Naam *

Please type your full name.
Bedrijfsnaam

Please type a name.
E-mail *

Invalid email address.
Hoe wenst u contact? *


U wenst contact over: *

Vul uw keuze in
Vraag of opmerking *

Ongeldige invoer
  

Voornamen *

Please type your full name.
Telefoonnummer *

Invalid phonenumber

Neem de code over *
Neem de code over
  Ververs
Ongeldige invoerMenu

Quick Contact

 1. Voornaam + naam*
  Uw naam is verplicht!
 2. Uw telefoonnummer*
  Ongeldige invoer
 3. Uw E-mail adres*
  Voer een geldig email adres in
 4. Onderwerp*
  Ongeldige invoer
 5. Uw bericht
  Ongeldige invoer